Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη συναρπαστική ιστορία των τηλεπικοινωνιών και των κινητών τηλεφώνων.

Πότε ανακαλύφθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο στην ιστορία
Η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου εφευρέθηκε στις 3 Απριλίου του 1973, από τους Αμερικάνους μηχανικούς, John F. Mitchell και Martin Cooper. Ο Mitchell , ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και πρόεδρος της Motorola και ο Cooper, ως μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού εφαρμογών στη Motorola, κατάφεραν μέσα από τη συνεχή και οργανωμένη δουλειά τους να χαράξουν τη δική τους καριέρα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Το πρώτο μοντέλο: Motorola DynaTAC 8000x
Το 1973, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, ο Cooper και ο Mitchell συνέλαβαν την ιδέα που στη συνέχεια τους οδήγησε στην ανακάλυψη του πρώτου κινητού τηλεφώνου χειρός, χρησιμοποιώντας φορητά ακουστικά. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1983 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το Motorola DynaTAC 8000x, το πρώτο κινητό τηλέφωνο για εμπορική χρήση. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1983, το Motorola DynaTAC 8000X πήρε επίσημα έγκριση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Η.Π.Α.

Ο Cooper, ο οποίος βρισκόταν επί ώρες δίπλα σε έναν σταθμό βάσης που λειτουργούσε με συχνότητα 900 MHz στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε την πρώτη κλήση παγκοσμίως με αναλογικό σήμα. Αν αναρωτιέστε σε ποιόν τηλεφώνησε είναι απλό: κάλεσε τον ανταγωνιστή του Joel Engel για να του πει ότι κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του μέσω πραγματικού κινητού τηλεφώνου!

Στη συνέχεια, το 1984 το Motorola DynaTAC 8000X κυκλοφόρησε και στις Η.Π.Α και η τιμή του κυμαινόταν στα $3,995 (δηλαδή περίπου $9500 με τα σημερινά δεδομένα). Oυσιαστικά η κυκλοφορία του στην αγορά είχε ως στόχο την άμεση και μαζική πώλησή του. Μέχρι και το 1988 το κέρδος από βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων και άλλων σχετικών υπηρεσιών έφθανε μόλις τα 2/3 του συνολικού κέρδους (30 δις δολάρια) της Motorola.

Αργότερα και με το πέρασμα του χρόνου, οι επόμενες συσκευές μετά το Motorola DynaTAC 8000X εκμοντερνίστηκαν και έγιναν πιο μικρές, πιο εύχρηστες, οικονομικά προσιτές και με πιο σύγχρονο design.

Tι σημάινει DynaTAC;
“DynaTAC” είναι η συντομογραφία της φράσης “Dynamic Adaptive Total Area Coverage”.

Πηγές:
wikipedia.com
theatlantic.com
theguardian.com