Τι είναι τα Beacons και γιατί είναι αποτελεσματικά;

Εταιρίες και brands χρησιμοποιούν τα beacons για να επικοινωνούν μέσω ασύρματου δικτύου με το κοινό τους. Μέσω Bluetooth, τα beacons δίνουν στις εταιρίες και τους διαφημιζομένους τη δυνατότητα να στέλνουν και να συλλέγουν δεδομένα προς και από τις κινητές συσκευές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα beacons θεωρούνται μια επιτυχημένη μορφή interactive marketing .
H συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αφού μέσω των beacons ένας marketer μπορεί να προσεγγίσει υποψήφιους πελάτες, κάθε φορά που εκείνοι βρίσκονται εντός της εμβέλειας ενός beacon. Επιπλέον, οι marketers μπορεί να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των πελατών τους, τις προτιμήσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους κατά τη διάρκεια που βρίσκονται σε ένα κατάστημα λιανικής, ενώ παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν πόση ώρα ξόδεψαν στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Ουσιαστικά, μέσω των Beacons, ο διαφημιζόμενος μπορεί να στείλει geo-located μηνύματα βάσει της τρέχουσας τοποθεσίας του χρήστη και με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης βρίσκεται εντός της εμβέλειας του Beacon. Οι επιχειρηματίες μπορούν στην πραγματικότητα να ελέγξουν και να αναλύσουν την κίνηση στα καταστήματά τους, με βάση το πόσοι καταναλωτές άλλαξαν την κατεύθυνσή τους από τη στιγμή που εισήλθαν στην εμβέλεια του beacon. Έτσι, ένας επιχειρηματίας μπορεί πρακτικά να καταλάβει αν ένα beacon ασκεί επιρροή στους πελάτες του, αλλά και πώς η συγκεκριμένη μορφή marketing μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Στις μέρες μας τα beacons σε συνδυασμό με τη χρήση push notifications, χρησιμοποιούνται ως στοχευμένη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των brands και του κοινού.
Πως ξεκίνησε η μόδα των Beacons; Το trend των Beacons ξεκίνησε το 2013 από την Apple, η οποία ήταν η πρώτη εταιρία που ανέπτυξε την iBeacon τεχνολογία.
Τα iBeacons λειτουργούν μέσω iPhones και iPads και ουσιαστικά συνδέουν τους καταναλωτές απευθείας με τα καταστήματα λιανικής, καθώς οι πρώτοι περνούν μπροστά από τα καταστήματα.

 

 

Πήγες:
www.businessinsider.com
www.forbes.com
www.bigcommerce.com