Η βιομηχανία των Τηλεπικοινωνιών έχει να παρουσιάσει τη δική της ιστορία, εξέλιξη και τεχνολογική πρόοδο μέσα στο πέρασμα των αιώνων.
Συγκεντώσαμε λοιπόν ένα μέρος από τα πιο σημαντικά γεγονότα του χώρου και με χαρά τα μοιραζόμαστε μαζί σας!

1876 – 1919

Η εφέυρεση του τηλεφωνου
Το 1876 ο 29χρονος Alexander Graham Bell ανακάλυψε το πρώτο τηλέφωνο στην ιστορία και μάλιστα, το 1903, μαζί με την ανακάλυψη του πολλαπλού τηλέγραφου, ο Σκωτέζος επιστήμονας βραβεύτηκε με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατοχύρωση των επαναστικών αυτών εφευρέσεών του!

Η εφέρευση του αυτόματου τηλεφώνου
Το 891, το πρώτο αυτόματο τηλέφωνο (dial service) ανακαλύφθηκε από τον Almon Brown Strowger, ο οποίος ουσιαστικά εφηύρε το σύγχρονο τρόπο λειτουργίας του τηλεφώνου. Μέχρι τότε για να πραγματοποιηθεί μια κλήση, ο συνδρομητής έπρεπε πρώτα να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του οποίου η τηλεφωνήτρια θα τον συνέδεε με το συγκεκριμένο αριθμό . Με τις μετέπειτα εξελίξεις όμως, αυτό δεν ήταν πλέον απαραίτητο, αφού ο συνδρομητής μπορούσε να καλέσει απευθείας τον αριθμό με τον οποίο ήθελε να επικοινωνήσει, χωρίς την παρέμβαση του τηλεφωνικού κέντρου. Κύριος στόχος αυτής της ανακάλυψης ήταν να απεμπλακεί εντελώς η ανθρώπινη παρέμβαση (χειροκίνητα τηλεφωνικά κέντρα) και να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία των κλήσεων.

Ακουστικά τηλεφώνου
Το 1919 η Αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T Inc καθόρισε τις διαστάσεις για το ακουστικό του τηλεφώνου (ideal headset), έτσι ώστε το μικρόφωνο να είναι στο σωστό σημείο, δηλαδή δίπλα ακριβώς από το στόμα του ομιλητή, για να επιτευχθεί η σωστή τηλεφωνική επικοινωνία.

1926 – 1960

Η πρώτη υπερατλαντική κλήση
Τον Μάρτιο του 1926, το πρώτο υπερατλαντικό τηλεφώνημα έγινε πραγματικότητα, αφού πραγματοποήθηκε κλήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη!

Κωδικοί κλήσεων ανά περιοχή
Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι αυτοί που μπαίνουν πριν από τον βασικό νούμερο τηλεφώνου, για να πραγματοποιήσουμε κλήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Η ανακάλυψή τους έγινε το 1946 και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Τηλέφωνα αφής με 12 κουμπιά
To 1960, τα πρώτα τηλέφωνα αφής έκαναν το ντεμπούτο τους στο Οχαϊο. Η ιδιαιτερότητά τους αποδίδεται στο γεγονός ότι είχαν 10 κουμπία, αντί για τα 12 κουμπιά, όπως τα σύγχρονα τα τηλέφωνα που γνωρίζουμε σήμερα.

1971 – 1979

Το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα (Email)
Το πρώτο email εστάλη το 1971. Ωστόσο, ο όρος “Ιντερνετ” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορα 2 χρόνια αργότερα, όχι όμως με τη σημερινή του έννοια και αντίληψη.

Tο πρώτο κινητό τηλέφωνο
To 1973, το πρώτο κινητό τηλέφωνο ανακαλύφθηκε από τον Martin Cooper κατά τη διάρκεια που εργαζόταν στην Motorola. Αργότερα, του δόθηκε ο τίτλος «πατέρας των κινητών τηλεφώνων», ενώ παράλληλα ήταν ο άνθρωπος που πραγματοποίησε δημόσια την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το πρώτο Hamburger τηλέφωνο
Το 1979, έγινε γνωστό το Hamburger Phone, το οποίο ήταν η πρώτη συσκευή σταθερής τηλεφωνίας που είχε την όψη hamburger!

1983 – 1992

Motorola DynaTAC
Το 1983, βγήκε στην αγορά της Αμερικής το Motorola DynaTAC 8000x και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησαν οι πωλήσεις του. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε τιμή 3.995 δολλάρια και είχε δυνατότητα ομιλίας 1,5 ώρα και δυνατότητα standby mode 8 ωρών.

Τεχνολογία 2G
Το 1991, ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της τεχνολογίας 2G (second generation wireless Internet technology) στη Φιλανδία με πρωτοβουλία του τηλεπικοινωνιακού φορέα δικτύων GSM (Global System for Mobile Communications).

Το πρώτο SMS
Το 1992, εστάλη το πρώτο SMS μήνυμα από υπολογιστή σε κινητό τηλέφωνο μέσω του δικτύου GSM της Vodafone στην Αγγλία.

2001 μέχρι και σήμερα
Συναντήσαμε τεχνολογίες, όπως, VoIP (Voice over Internet Protocol) διαδικτυακή τηλεφωνία, mobile Internet, ασύρματη τεχνολογία Internet (wi-fi), ψηφιακή τεχνολογία, 3G και 4G mobile δίκτυα, smartphones, mobile εφαρμογές, android και iOS ανάπτυξη εφαρμογών και λογισμικού, υπηρεσίες cloud , “Internet of things”, ενώ παράλληλα, ένας τεράστιος ακόμη αριθμός καινοτόμων τεχνολογιών αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθημερινά!

Η πρόοδος και η εξέλιξη δεν σταματούν ποτέ και ένα είναι σίγουρο: έχουμε να δούμε ακόμη αμέτρητες καινοτόμες και επαναστατικές ιδέες στο μέλλον!

Πηγές:
telcomhistory.org
visual.ly